پژوهشها و آزمایشات متعددی ثابت کردهاند موسیر، این گیاه باستانی دارای خواص ضدمیکروبی ویژهای میباشد بطوریکه میتوان از موسیر ایرانی به عنوان یک جایگزین ارزان قیمت و دوستدار طبیعت در درمان برخی بیماریهای عفونی باکتریایی، قارچی و انگلی نام برد، پس برای آشنایی با یک یک این اثرات ما را همراهی نمائید.
در تحقیقات آزمایشگاهی ثابت شدهاست که عصاره موسیر ایرانی خام دارای خواص ضدمیکروبی در برابر انواع باکتریهای بیماریزا است. نکته قابل توجه اینست که عصاره آبی موسیر پخته شده – برخلاف سیر و پیاز – همچنان اثرات آنتی باکتریایی خود را علیه باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت حفظ میکند. همچنین اثرات ضدقارچی موسیر تازه و فرآوردههای خشک آن از اثرات آنتیباکتریال موسیر بیشتر میباشد. عصارههای گرفته شده از موسیر ایرانی اثرات ضد کاندیدایی که شایعترین عامل بیماریهای قارچی در انسان است دارد.
مشاهده شده است که غلظتهای کمی از موسیر ایرانی می تواند در مدت زمان کمی رشد تک یاخته ای بنام تریکوموناس واژینالیس که یکی از عوامل شایع بیماریهای مقاربتی است را مهار کند. خواص ضدتریکومونایی عصاره موسیر ایرانی میتواند مربوط به ترکیبات سولفیدی آن که شامل آلیسین، آژئین و سایر ارگانوسولفیدها است، باشد. همچنین گفته شدهاست که سلولهای میکروبی بیشتر از سلولهای انسانی تحت تأثیر قرار میگیرند.
در مطالعهای، اثر مهاری عصاره هیدروالکلی موسیر ایرانی بر رشد لیشمانیا اینفانتوم عامل بیماری سالک در شرایط آزمایشگاهی بررسی شده است. همچنین تحقیقات نشان دادهاند که عصاره موسیر ایرانی از اثرات ضد انگلی نیز برخوردار است، در حقیقت آلیسین و اجزای مشتق از آن باعث مهار رشد و از بین رفتن گونههای خاصی از نماتود (کرمهای لولهای) میشوند.
یافتهها نشان میدهد که عصاره موسیر ایرانی اثرات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی بر روی ماهی قزل آلای رنگین کمان – بسته بندی شده تحت خلأ دارد که منجر به افزایش ماندگاری آن بعد از تولید میگردد.
در واقع عصاره موسیر ایرانی باعث تأخیر قابل توجهی در فرآیند اکسیداسیون چربی در ماهی و نیز کاهش فساد میکروبی میگردد. همچنین مطالعات دیگری ثابت کرد استفاده از موسیر ایرانی در جیرهی غذایی مرغهای گوشتی موجب افزایش میکروبهای سودمند –مانند لاکتواسید باکتری- و نیز کاهش جمعیتهای میکروبی مضر –مانند انتروباکتریاسه- سیستم گوارش آنها میگردد. علاوه بر این، محتوای پروتئین ، DNA و RNA تحت تأثیر موسیر ایرانی قرار نگرفت، بنابراین موسیر ایرانی میتواند جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکهای مورد مصرف در دامپروریها باشد.
کارگروه علمی و تخصصی مجموعهی باریزان امیدوار است که در آینده با انجام تحقیقات بالینی، از اثرات ضدمیکروبی موسیر ایرانی در درمان برخی بیماریهای عفونی با کمترین عوارض جانبی استفاده گردد. همچنین با بهرهگیری از موسیر ایرانی در صنایع پرورش و بستهبندی فرآوردههای گوشتی میتوان از این پس، موسیر ایرانی را نه تنها بعنوان یک طعم دهنده و چاشنی بی نظیر بلکه بعنوان محصولی فراسودمند به دنیا معرفی نمود.
0 دیدگاه